Friday, 5 August 2011

HORROR moment!

This moment started with good, bad at the middle & ended with good...

Text message to syafa, "Jadi x pizza arini?"
Received reply, "Ak okey je. kul 5."

Everyone was happy to abscond from hospital area after 5pm to see the sun and to feel the hot.

Me asked, "Nak naek kete sape?"
Linda shout, "kete ak baru kene sagat.."
Me replied, "Alaa, xde ape2 punye la..okla, nek kete aku"

Order pizza --> Shoping at bazar --> Bert0lak from bazar --> STUCK!!!!!



We inside my car suddenly terhentak macam ter'hit' sumting outside mase nak kuar simpang. BLURRR! OMG, tayar depan kiri pecah after langgar the tembok tepi longkang. I didnt notice the tembok at all. But luckily kitorang tak terhumban dalam longkang yg agk besar tuuuu...Called my dad for help!!! My brother dtg so soon to change the tyre. WOw, so efficient & competent.

Ok, ape yg lbeh horror nyer adalah i'm oncall today!SHIT! Received call at 6pm from hospital asking to see two new patient admissions n now is almost 7pm. About 1 hour delay...Matilah aku...It's the time to call others again for help. Called two other colleuge to see that patient.Called Iqbal to pick four of us kat tengah2 bandar. Luckily, there understand what is TEAMWORK. Everyone help me...ALhamdulillah...

Reached at hospital at 7.30pm. Already time for berbuka. So sorry to everyone to make your day so terrible because of my careless!My oncall overnight is good. NOT BUSY AT ALL. CAN SLEEP WELL.

TAKE HOME MESSAGE:
1.Make myself always available at hospital during oncall. No abscond anymore.
2.Dont cakap besar lagi! Think the worst to get the better thing.
3.More focus, careful, and pandulah dengan BERHEMAH
4.Dont malu2 to ask help when I really need it bcoz everyone alctually is always there for me.TEAMWORK!

Sunday, 10 July 2011

AM I JONNAH??


COLD NEW ADMISSION -->>
  1. Acute appendicitis. Midline laparotomy at 2.30am
  2. Biliary colic
  3. Mesenteric adenitis TRO acute appendicitis
  4. Allerged mva with left 4th, 5th, 6th rib fracture
  5. Allerged mva with femur fracture
  6. Haematuria secondary to UTI with underlying BPH
  7. Allerged mva with cerebral concusion TRO intra-abdominal injury
TWO AT OWN RISK (AOR) DISCHARGE-->
  1. Allerged mva with pneumothorax. (yes.tak payah susah2 monitor die overnight)
  2. Allerged stabbed with laceration wound at right eyebrow, under alcohol influence. Refused all treatment includes suturing. (geram betol aku! da la budak melayu
DIED ON TABLE
  1. Allerged mva with stage 4 liver tear & IVC tear

RUN FOR BLOOD
Run for 5 pints whole blood to the above patient. Unluckily, the resuscitation which done intra-operatively failed. Blood pressure drop significantly and bradycardia. Finally, die........

END OF ONCALL
Sleep well at 3.30 am. No calling from staffnurse anymore. Wakeup at 6am, take necessary blood & continue work as usual. Alhamdulillah~

Saturday, 18 June 2011

everyOne did mistakeS

  1. handle patient's blood without glooves
  2. giving NSAIDs to patient with gastric symptoms
  3. not enough analgesia to patient with pain
  4. continuing unnecessary medication
  5. not remembered the patient's story from A-Z
p/s: we all keep talking about one medical officer who always scold us for simple mistakes. It so radiculous!!!!

Saturday, 4 June 2011

IT IS NOT AS EASY AS ABC

Harini baru sempat hupdate belog event yang dah berkurun berlaku. Tak kire, nak cite gak...cecite..cecite..

1ST day (Monday,30 May 2011)
(1) Lapor diri at Jabatan Kesihatan Negeri Johor, JB.

Jauh tuuu dari Muo ni,about 3 hours.. So, my frenzs & I decided to stay in JB the night before so dat kitorang tak lewat lapor diri. Residence Hotel which is near the bazaar JB jd pilihan kitorang. Moden seyh hotel tu. Kereta masuk lif utk ke car park. Kagum gile kitorang. Adekah tu biase2 je bagi korang? Adekah kitorang dikira jakon sangat? Haha.Dahlah murah je,RM 110 satu mlm. Room die pon selesa je. Overall, memuaskan & tidur sangat nyenyakkkk. Urusan kat JKN & KWSP sume okey, settle around 10.30 am. Yang penatnyer, kena gerak terus ke Muar utk lapor diri kat hosp plak on the same day. Burrrrr.

(2) Lapor diri at Hospital Pakar Sultanah Fatimah

Total of us MD (UKM)  yang ditempatkan kat hosp ni 14 orang. Kire ramai la tu. from 3pm-5pm juz isi form jek. Satu file kau form die. Mane tak smp 2 jam. Time sebok2 isi form, tetibe Pengarah hosp masuk; Dr Hj Pauzi. Looks kind & nice guy but…..tak kenal maka tak chenta. Just wait & see what will happen. 

The bad news is quarters for doctors were already full. So,  I have to change  my plan from wanna stay in quarters to stay at home. Actually, malas la nak drive for 30 mins  awal2 pagi. Tapi bile fikir2 balek, best jugak duk umah ni..macam2 adaaaa~ Tapi pity to others who were not muarian bcoz diorang terpakse carik umah sewa. Be strong my frenz~

2nd day (Tuesday, 31 May 2011)
Orientation day

(1) 9am-12.30 noon >> Infection Control Unit
Perghhh. Ngantuk gile dengar sister ni punyer ceramah. Tersengguk-sengguk kepale masing2. Haha. Wat malu UKM betoii...First, sister ni banyak cakap yang kadang2 aku rase tak perlu (slumber kutuk). Second, slide die banyak betol. Btw, diz is very important for new houseman bcoz  they remind us the basic knowledge even I am sure it already taught in all medical school such as HAND HYGIENE & OVERUSE ANTIBIOTICS

(2) 2.30pm-3.30pm>>Rekod Perubatan
They teach us how to document every single thing properly in the patient’s file. Trying to be familiar with all the forms and papers bcoz I will face it for 2 years here.  Even abes awal, still kene punch out 5pm.Grrrr!

3rd day  (Wed,1st June 2011)
FIRST day of tagging
Punch in at 6.59am. OMG, only 1min before 7am. Drive 120km/h on the road. Very dangerous!!! sampai2 je, blurr dunno what to do.learning to do all ward works as H.O. Punch out at 10 pm. Drive for 30 minutes to go back home. Take bath, solat isyak n sleep. This will be my life as tagger for 2 weeks time…EVERYDAY IS WORKING DAY INCLUDING PUBLIC HOLIDAY. WORKING TIME 7AM - 10PM

2nd day tagging onwards
I know already what to do. But diz coughing membantutkan mood aku btul! Cant sleep well, cant do work well. wearing face mask all the time.Plz God…

Sunday, 29 May 2011

BerINDUKSI


KURSUS INDUKSI
Date: 24 – 27 May 2011
Venue: Straits Meridian Hotel, Malacca
Mule2 skali dapat nametag
 APE YANG BEST?
1) Penginapan & makanan sepenuhnyer ditanggung oleh government.Senang cite, sume FREE!
Queen-sized bed. Bantal die tak empuk langsung!
Ruang tamu. Ade tv +astro & dapur+fridge. Not bad...

2) Makan 6x sehari. Lauk sampai 6-7 jenis; sotong, ikan,ayam,udang sume ade.Aiskrim free time lunch & hi-tea. stiap kali makan, msti ade sup2 yg sedap contohnye mushroom soup. selain tu dessert plak macam2 ade; buah tembikai+tembikai susu+betik+kek coklat yg sedap+rojak buah+bubur. Nasib bek induksi ni 4 hari jek.kalau tak, bole naek lg 5kg la berat aku…

Muke bahagia dpt makan sedap2

3) Program smp kul 10.30 pm jek. yeay! bole la gayut lame2 sket. okey,gediknyer ;P Slain tu, sempatla aku layan diari AF jap smp kul 12 mlm before tido.Tu adelah aktiviti wajib aku kat umah. bosan kan?

4) Kursus BTN dah dimansuhkan dalam kurus induksi for pegawai perubatan since diz year. Is it a good or bad news? Ni gara2 ramai yang complaint BTN tak best. Hahaha! Kecik ati org2 BTN taw...

5) Exposure yg beneficial before start housemanship eg; soft skills, panduan prescription medication & yang paling paling paling best adalah time kira-kira GAJI. Rase tak sabar sangat nak dapat 1st gaji =)

6) Good news bile dapat surat penempatan housemanship petang 1st day tu jugak.Alhamdulillah3...

Hosp Pakar Sultanah Fatimah Muar. My 1st choice in the list sbb paling dekat ngan femili =)

APE YANG TAK BEST?
1) Toilet room aku takde paip kat bawah for istinjak. Gulppp! means aku kene gune gayung (or cebok) utk istinjak. Perlukah nak cite bende ni? Nak cite gak sebab macam kat kampung2 plak.Padahal hotel kottt

2) Ade topic ceramah yang zZzz...contohnyer pasal aset negara, pengurusan pejabat n bla bla bla...
Bile dah bosan,mulelah mencontengggg

3) My roomate was penghuluwati. Die asek makan dengan VIP jek & busy. So, die slalu balik bilik lambat & aku slalu kat bilik sorang2 =(

Time nak balik tuh, ramai betul peminat2 nak amek gamba bersama my mazda3. Bangganyerr! 

Nak sambung cite...
Lepas abes induksi ari jumaat tuh, keesokan harinye aku attend my frenz's wedding kat Kepong,KL. After about 6 years tak jumpe die, finally kite bertemu jua on your big day.

ILHAM & ZAKUAN. Comelnyerrr ko ilham...
Amek gamba sendiri pon jadila...
 Otw KL-Muar, tetibe diserang sorethroat. Sampai2 je umah, i got fever. OMG! isnin nak stat lapor diri dah..telan panadol Actifast 2 tablets 6hourly & have rest STAT!


Sunday, 22 May 2011

Nak lepas geram kat belog! Menyampah btol nengok sorang kawan aku ni. Mybe dah xlayak dipanggil kawan kott...Dulu2, aku lah jadi problem solver die. Bukan nak mengungkit tapi tolonglah hargai sket. Tyme ko susah, pandai ko carik aku. Tapi bile ko bahagia, buat2 lupe aku macam xpenah kenal dgn aku. Please la wey! 

Memang aku dah wat salah kat ko and aku taw it really hurt u. Aku dah mintak maaf kan?? Lagipon, aku dah terangkan situasi aku tyme tu. Susah sgt ke nak faham? Padahal ko dah pon penah berada kat tempat aku. So, it is not a problem for u!

Aku bukanlah orang yg suke menagih, merayu-rayu ni. Cukuplah sekali dua aku tegur ko. Kalau dah org wat bodo kt aku, ni boley mndatangkan kemarahan okey. Im not talking to tunggul kayu la wey.Grrr!

Now aku dah tak mngharapkan ape2 dari ko. Aku nak nengok sampai bile ko nak teruskan perangai budak2 ko tu. Daaa~

KenduRiLagiK?

Juz finished kemas rumah after kenduri kendara.
Huh..boley tahan jgak penatnyer.
And boley tahan jgak ramainye tetamu yg bertandang -->lbey kurang 100 org.
Alhamdulillah, murah rezeki katenyer :)
Nsb bek muat pulak muatan rumah ni.

Actually ni kenduri doa selamat sempena my parents nak menunaikan umrah 2 weeks lagi.
Kempunan la jugak coz terpaksa cancel nak follow diorang :(((
Ni gara2 by dat time aku dah start posting.
And lbey2 lagi baru je SEMINGGU start.

Haritu begayut jap dgn En Abu Bakar a.k.a pegawai KKM & he advise me to tangguh dulu umrah ni bcoz....

SATU : as a new H.O kene tagging wif senior H.O for 2 weeks. So, I will miss a lot of things which will affect my performance if aku cuti lame for the umrah.

DUA : cuti for housemanship only allowed for 10 days for each posting. Umrah tu takes about 14 days.

TIGA : he didnt think dat the department will give me such a long holiday for diz personal reason bcoz the job is the priority by dat time..

Okey, I accept dat! Then, I decided to postpone the umrah bile2 mase yg diizinkan Allah & gagahkan diri berangkat ke INDUCTION course nex wik!!!

Saturday, 21 May 2011

Last Minute

Semalam aku pegi settle kan sume urusan yg diperlukan utk berkhidmat di perkhidmatan awam a.k.a Housemanship. Adoiyai nex wik nak stat keje, ari jumaat ni baru nak settle kan.okey, ni baru btul2 keje laz minute namenye.korang cam tak biase plak kan…

Perjalanan hidup arini brmula agak awal compared dgn hari2 biasa. Means I wake up earlier than usual.  Kul 10 pagi da bangun. Wah, awal ke tu? Awal bagi org yg menganggur mcm aku la..nanti da stat keje, jgn harap la wey nak layan tido lame2. Lepas subuh dah kene terpacak kt wad. silap2 sebelom smayang subuh lagi dah kene ngadap patient. waaaa! Gonna miss saat2 goyang kaki kat umah selama 2 bulan ni. Since aku ni baru2 lagi nak berani drive, haruslah ade peneman kan..Terpakse la menyusahkan org sekejap Thanx my sis dek ngah sudi follow aku.

Sebelom stat bebel, nak promote sket.This is my new car;Mazda 3. Chantek kan..? sporty jugak design dalam die. Kalau kaler pink kompem lagi chantek. Malangnye, tak available plak.

view from back. Mazda 3.
view from front. cun kan numb plat tu? :P
FIRST
Medical checkup
POLIKLINIK MAHARANI, MUAR

Tiba kul 11.30 pagi terus buat Chest Xray. Actually, 2 hari lepas dah jejak kaki dah kat sini tapi sempat check urine FEME je. Cettt, tu aku wat sendiri kat umah pon boley. Celup je strip tu dalam urine aku. Ni sume sebab berderet budak2 hingusan lepasan spm & matrik (da senior la katekan) yang turut sama menyebok dgn aku nak wat checkup. sabojela..Bukan salah diorang pon. Suke ati diorang la nak wat bile. Medical checkup kat sini open petang je  So, konon2 nye aku dtg awal, aku bole wat xray before lunch hour, then petang karang aku bole belezup lari jumpe doktor and terus membelahkan diri. Punyerlah kan strategi aku...

         Tepat 2.45 ptg kau aku sampai balik kat poliklinik. Yerlah, hari Jumaat kan lunch hour smp 2.45. Punyerlah terkejut berok aku nengok dah ramai org kerumun kat pintu masuk. MasyaAllah… Habisla plan aku...Takde maknenyelah aku nak jadi org 1st jumpe doctor. 1 hour lbeh jugak aku tunggu turn. Grrr!


SECOND
Get the appointment date
HOSPITAL PAKAR SULTANAH FATIMAH, MUAR

Next, aku menapak sket ke hospital yg agak panjang namanya seperti d atas to get appointment date for my disease. Ni tak termasuk dlm list for kerja. Just dah alang2 tu, settle kan trus. Hospital tu dok sebelah je pon dgn poliklinik ni. Dulu2 nama die pendek je iaitu Hospital Besar Muar. Tahun bile ntah die naik pangkat plak. Ramai btul baby yg chomel dilahirkan d sini includes me.Ngeee..So, my appointment date is on 1st June 2011.Hopefully, everything is fine. 

p/s: staff kat sini baik2.tak mcm HUKM.opss!

THIRD
Lunch & Merewang
KFC & WETEX PARADE (ni name shoping complex kat Muar okey.Pelik tapi benar)

Actually, nak lepak mcd tapi huk alohhhh…pehal ramai bebeno org? beratur panjang mcm nak beli nombor ekor. So KFC pon boley...

ME!
My sis >> peneman setia~
Selain mkn, sempat la jugak aku merewang carik bende2 comel for my new car. Akhirnya terjumpe patung ikan pink ni. I like !

Her name is 'MOCK' = geMOK
Peristiwa yg tak bole blah adalah kete aku hampir2 nak bergesel dgn kete org time nak amek side parking. Gile ah! Memang dah dekat gile. Ni lah namenye aku tak reti park kete. Naseb bek tuan pnye kete tu tetibe datang nak kua dari parking dah. Naseb bek..naseb bek…tapi bro tu cam bengang kat aku je, die blah laju gile. Sape tak marah beb org nak langgar kete kite.

FOURTH
Get signature of Pesuruhjaya Sumpah
MEJA PESURUHJAYA SUMPAH, MUAR
         Knape aku panggil tempat ni meja je rather than pejabat ??? Sebab ape yg ade kat situ adalah sebiji meja study and 2 biji kerusi je ala2 cam picture kat atas. Huish. Klasik gile tempat ni. Suasana tak seindah name betul. Kat sini, aku kene mintak signature pegawai pesuruhjaya sumpah tu. Bayar 4 hengget and dapatlah signature. Senang gler keje die. Agak2 die nak tak tukar keje dgn aku? merepakla tu kan..Tepat kul 5 aku bertolak balek umah. huhhhh! Finally....

Wednesday, 18 May 2011

I KNOW DAT I'M STRONG!

Im crying...crying...& still crying even after 2 weeks knowing dat such bad news. Not in denial state anymore. I accept everyting from Allah. But why im still crying????? Just pretend to be happy by laughing & making some jokes. But deep inside my heart, I feel extremely surprise & sad. Ya Allah, pls make me strong to face my day. Ya Allah, pls make my future life as happy as I wish..I wanna be happy to make my family & him happy. 


Just noticed one entry from his blog posted on 6th May 2011. How bad am I....Even my name was not mentioned there but I'm sure that it was posted specially for me...Luv u for being who you are!  

Semoga engkau cepat sembuh dari segala kesakitan...

Diri ini akan sentiasa jadi peneman...

p/s: sometimes we need to cry to let the sadness go away.Feels some relief after crying while typing diz...

Tuesday, 3 May 2011

Letter for AYAH

Dear my beloved Ayah, Mohd Tahir bin Osman,


Happy 54th Birthday. 3rd March 2011
I love U. You are the best father ever.
                                         
From: Ati

10 characteristics which make me love a man who I called ‘Ayah’ so much!!!
  1. Responsible.
Matahari belum terbit lagi ayah dah kua bekerja (6.30am). Sanggup ulang alik dari Muar ke Muadzam Shah which spend 3hours tiap2 hari Kesian ayah penat bekerja. Tapi tak pernah mengeluh. Nasib baik ayah dah nak pencen. Bole la berehat.

  1. Funny
I feel so happy bila ayah ada di rumah bcoz u always make me laugh dengan lawak jenaka ayah yg sgt kelakar tu. Ayah lah yang membuatkan hidup kami ceria. Kalau ayah pergi kursus, senyap je rumah.

  1. Loving
Ati taw ayah sayang ati even u never say that. Ayah tak tunjukkan that feeling of sayang with words but with action. Everything you do for me is because u love me. I know..I know…

  1. Generous
Ayah selalu belanja kitorang makan sedap2 especially bila semua gather kat rumah. Ikan bakar lah, ikan stim lah, sup tulang lah and macam2 lagi. Selain tu, time raya je mesti ayah make sure baju raya kitorang dulu cukup, then only baju ayah. Penah sekali baju raye kitorang ada 4 tapi ayah pakai baju raye last year je.

  1. Caring
Ati ingat lagi ayah call ati untuk Tanya, ‘camne exam?’ Ayah jarang call ati tapi haritu ayah call sebab mak bagitau ayah yang ati call mak nangis2 mengadu exam susah Ati jawab sume okey sebab ati taknak ayah risau. Caring jugak ayah kat ati.

  1. Talented
Ayah bukan sahaja seorang manager  Felcra, but u also such a successful businessman. Bukan 1 business je, tapi banyak business sendiri yang ayah buat dan semuanya kencang2 belaka. Ayah memang talented and pandai grab opportunity!

  1. Tegas
Kalau ayah bersuara je, semua tunduk. Ati ingat lagi masa kitorang kecik2 dulu and masa zaman ayah muda lagi, kitorang selalu kena bantai dengan tali pinggang. Ada sekali tu ayah stopkan kereta kat tepi jalan untuk halau kitorang turun daripada kereta. Imagine that I was just 5 or 6 years old. Ni gara-gara bising sebab gaduh dalam kereta lah. But now, we are adult and umur ayah pun dah meningkat. Ayah lebih cool sekarang

  1. Romantic
Mak ngan ayah still romantik untill now even umur dah mencecah 50an. Ayah selalu usik2 mak. Macam2 lagi lah yang diorang praktikan which I think it is romantic oke as husband & wife.

  1. Sporting
Ayah sangat memahami jiwa anak perempuannya ini yang dah dewasa. Ayah benarkan ‘kawan’ kitorang untuk datang ke rumah but during hari raya jela. Tak macam sesetengah parents. Ayah layan si dia dengan baik sangat and sometimes ayah  bertanya khabar pasal diorang. Sporting lah ayah ni!

  1.  Respectable
Mana2 ayah pergi, mesti orang hormat ayah. Mungkin because of his attitude yang turut menghormati orang lain. Kalau ati dengar cerita2 tak baik tentang ayah, I dun believe it at all because I know you. Diorang fitnah ayah sebab diorang dengki dengan ayah je

Last but not least, Thanx a lot ayah because without you, I would never born &  never be as I am now. Love and appreciate our father selagi mereka masih ada.....

Perkahwinan Menurut Islam

Before start menaip panjang, izinkan saya menyanyi sket la."Jangan tunggu lama-lama, nanti lama-lama, dia diambil orang." Lagu ni sangat sinonim dengan perkahwinan kan? sekarang ni kan musim org kawen. Mane taknya, tiap2 hujung minggu ada je wedding invitation kwn2. Ok, bg sape2 yg belum kawen, apa perasaan korang bile tengok kwn2 kawen?

A) Turut gembira bile tengok kwn2 bahagia
B)  Frust tengok gadis/jejaka idaman kawen ngan org lain
C) Jelesnya.Mak, nak kawen jugak!!!!
D) Biasa je.Tak rasa ape2 pun

Kompem ramai yg vote ‘C’ Termasuk la org yg bertanya ni. Antara jawapan yg paling femes bila ditanya, "ekau bile nak kawen ni?" ialah, "tak mampu lagi.den baru yo nak stat menabung ni ha." Oleh itu, kemampuan adalah perkara no 1 yg perlu disettle kan sebelum sebok2 berangan lebih jauh lagi.

Sada Rasulullah S.A.W :

"Barangsiapa memiliki kemampuan untuk kahwin, hendaklah ia berkahwin. Hal itu lebih membantu menjaga pandangan serta melindungi kemaluan. Namun, apabila tidak mampu, hendaklah ia berpuasa. Dengan berpuasa, syahwatnya akan lemah"

"Perkahwinan adalah sunnahku, sesiapa yang benci sunnahku, maka dia bukan dari golonganku"

Oh kawen ni Sunnah Rasulullah rupanya.Kalau macam tu, dapat pahala la kalau kita laksanakan. So, bagi yang dah berkemampuan dari segala segi, jangan ditangguh-tangguhkan lagi. Ada gak tu yg masih bertanya, "Perlu ke kawen?.Aku bole je hidup sorang2. Lagi senang. Tak payah pening kepale pikir psl keluarga." Ish. Agak pelik kalau ada yg berpikiran mcm tu. Bukan apa sebab Allah S.W.T menjadikan manusia dengan fitrahnya yang ingin hidup berpasang-pasangan, berkasih-sayang, bahagia, dan dapat memenuhi tuntutan syahwatnya melalui cara yang halal. Dengan perkahwinan lah kita dapat melaksanakan fitrah tersebut. Kesimpulannya perkahwinan adalah suatu ibadat dan sunnah Rasulullah s.a.w. yang merupakan perlaksanaan terhadap tuntutan fitrah manusia.

Firman Allah S.W.T:

“Maha suci Allah yang telah menciptakan semuanya berpasang-pasangan, baik dari apa yang ditumbuhkan oleh bumi dan dari mereka (manusia), mahupun dari apa yang tidak mereka ketahui” (Yaasin: 36)

Kejadian langit dan bumi, siang dan malam, lelaki dan perempuan jelas membuktikan kebenaran ayat tersebut. Cuba korang bayangkan betapa jemu dan bosannya kehidupan ini jika yang menjadi penghuni alam adalah lelaki semuanya, atau perempuan semuanya. Jadi, kejadian berpasangan antara lelaki dan perempuan it merupakan ramuan yang mengindahkan kehidupan. 

Firman Allah SWT lagi:

“Di antara tanda-tanda kebesaran-Nya ia menjadikan untuk kamu pasangan dari jenis kamu sendiri untuk kamu tinggal tenteram di sampingnya dan dijadikan di antara kamu kasih sayang dan belas kasihan. Semuanya itu menjadi tanda-tanda bagi orang-orang yang berfikir. “ (Ar-Ruum:21)

“Wahai manusia bertakwalah kepada Tuhan kamu yang telah menciptakan kamu dari diri yang satu (Adam), dan Allah menciptakan pasangannya (Hawa) daripadanya, dan dari keduanya Allah memperkembangbiakkan laki-laki dan perempuan yang banyak." (An-Nisa’:1)

Dua firman Allah di atas menjelaskan hikmah menjadikan manusia dari lelaki dan perempuan, pertama untuk memperindahkan kehidupan manusia itu sendiri. Kedua untuk mengekalkan keturunan manusia di dalam jangka waktu yang panjang  So, inilah jawapan yg paling tepat bagi orang yang betanya pentingkah kawen tadi.

Saya baru je menghadiri majlis perkahwinan my fren kat Cheras 30 April 2011: Dr Adibah & Dr Subhan. Both are my coursemate. Sorry to another two pasangan Dr Hanisah & Dr Fadhli dan Dr Akmar & Caoi sebab tak dpt attend korang punya wedding pd keesokan harinya 1 May 2011.  Coming soon Dr Pija & Dr Faizal 15 May 2011. Anyway, congratz to all of you! JELES nya.Hehehe. 

Dr Subhan & Dr Adibah. Comellah korang!
Dr Fadhli & Dr Hanisah. Sedehnya tak dapat tengok korang secara live  
Dr Akmar & Caoi. Chanteknye dia...

From left: Me,Huda,Epa,Osya. Kami gumbira bertemu semula after 2 months holiday
Tabik hormat! wedding kat Maktab PDRM lah katekan...
my bOdyguards: Teenage,Seethu,Mohalan :)




Wednesday, 27 April 2011

TRANSFORMATION


Hyeeeeeeeee! sambil senyum nampak gigi lebar2
Nak share ngan korang SATU transformasi in myself.Weeee !Pls fokus pada GIGI sahaja.

PRE-TRANSFORMATION. Agak huduh.Jgn nk kutuk!

TRANSFORMATION IN PROGRESS. It takes for 2 years...
POST-TRANSFORMATION. Ehem ehem... 



Ngeh3.gedix tak gedix post kali ni ? mesti korang ingat aku nk show off kan?salah sama skali okey. just wanna share diz type of transformation wif korang yg ‘senasib’ dgn aku.Nasib yg dimaksudkan disini ialah ditakdirkan mempunyai susunan gigi yg tidak begitu sejuk mata memandang.Sumpah rase puas & lbeyh konfiden utk bercakap & gelak dengan mulut terbuka luas.OH YEAH !

P/S : Jom pakai braces ! For our life! Senyum seindah suria…

MESTI BACA! Wanita Seusiaku…

P/S: If korang malas nak baca panjang-panjang, pls baca part  INI YANG MESTI BACA dan PESANAN. Read all is the best for you.Thanx~

Assalamualaikum & Salam sejahtera

MUQADDIMAH
Kejadian Allah sangat unik dan istimewa.Antara ciptaan Allah yang amat saya kagumi sebagai seorang wanita ialah organ peranakan di dalam tubuh  seperti rahim, ovari (kilang ovum/telur),  tiub fallopio dan sebagainya. Masya-Allah. Ovari menghasilkan dan melepaskan ovum setiap bulan. Ovum pula akan melalui tiub fallopio.ke arah rahim. Seteusnya di situlah tempat kita diciptakan sewaktu persenyawaan berlaku antara sperma bapa dan ovum ibu. Seterusnya di situ jugalah tempat kita membesar selama 9 bulan sebelum dilahirkan.

Kelahiran bayi adalah satu nikmat Allah SWT yang amat-amat besar kepada hambaNya. Jika anda pernah menyaksikan sendiri proses kelahiran bayi, anda pasti akan menitiskan air mata kerana mengingatkan ibu anda yang bertarung nyawa untuk melahirkan anda.Itulah yang berlaku kepada saya ketika kali pertama melihat seorang ibu meneran sekuat hatinya untuk melahirkan anak ketika posting Obstetric&Gynaecology (Kelahiran&Sakit Puan) di tahun 3 dulu. Aduh seksanya ibu. Terpaksa menahan sakit bersalin berjam-jam lamanya. Amat besar pengobanan ibu Sebab itulah syuga di bawah telapak kaki ibu.

KLIMAKS
Bukan itu yang saya nak sampaikan sebenarnya.Hikmah kejadian Allah terdapat di mana-mana. Selain tempat penciptaan dan pembesaran seorang bayi, ujian Allah dalam bentuk kesakitan di dalam organ peranakan juga meupakan hikmah penciptaan organ tersebut. Inilah yang ingin saya sampaikan kepada anda terutama rakan-rakan wanita yg seusia saya. Ujian Allah amat penting;  sebagai peringatan buat hambaNya yang alpa dan leka, untuk meningkatkan keimanan hambaNya, dan juga sebagai penghapus dosa. Ujian Allah boleh datang dalam pelbagai bentuk samada kesenangan atau kesusahan. Maka, penyakit di dalam organ peranakan adalah ujian Allah dalam bentuk kesusahan. 1001 penyakit boleh menyerang organ peranakan.

INI YANG MESTI BACA
Nak dijadikan cerita. Saya pergi buat check-up di salah sebuah klinik swasta berdekatan pada 18 April lepas. .

Doktor: Ape khabar? ok.ape masalahnya ni dik?
Saya  : Doktor, saya nak buat scan
Doktor: Awak mengandung ke?
Saya  : Eh taklah.saya belum kahwin lagi. Saje-saje nak scan      untuk screening
Doktor: Kenape awak nak screening?
Saya  : First sebab saya ada dysmenorrhea (sakit senggugut)sejak dulu lagi.Second sebab kakak sulung saya ada ovarian cyst(ketumbuhan di dalam ovari yang bukan kanser)
Doktor: Ok.come.we do scan.
Saya  : (Ya Allah Ya Tuhanku, harap-harap tak ada apa-apa)
Doktor: Look.You have a big cyst in your right ovary 7cmx5cm
Saya  : Betulkah doctor? (Ya Allah. Menitis air mataku)
Inilah gambar scan saya. Di sebelah kanan (white arrow) adalah ketumbuhan cyst di ovari yang saiznya 
hampir sama besar dengan rahim yang berada di sebelah kiri. Maksudnya sangat besar

Saya segera berjumpa pakar sakit puan untuk rawatan lanjut di salah sebuah hospital swasta. Taikh pembedahan telah pun ditetapkan. Takutnya saya nak menjalani pembedahan yang pertama kali dalam hidup saya. Sebelum ini asyik menyaksikan sahaja pesakit-pesakit tetapi kali ini saya sendiri yang akan mengalaminya. Permudahkanlah YaAllah…

Malangnya, pada hari yang sama, kakak kedua saya juga baru mengetahui dia juga mempunyai ketumbuhan cyst di kedua-dua belah ovarinya dan juga ketumbuhan di dalam rahim (fibroid) selepas menjalani scan. Innalillah….Betapa besar ujian Allah SWT kepada kami adik-beradik.

PESANAN
Secara ringkasnya, ketumbuhan sista (cyst) di dalam ovari merupakan penyakit yang sering menyerang wanita di peringkat muda sebelum menopaus . Sangat-sangat common. Ramai kawan saya juga mempunyai penyakit ini. Punca kejadian tidak diketahui.Penyakit ini adalah senyap bermakna kebanyakan pesakit tidak mempunyai tanda-tanda langsung. Tidak mengalami sakit senggugut tidak semestinya bermaksud anda sihat 100%. Good news nya adalah hanya 10% adalah kanser sekiranya ia menyerang wanita yang belum menopause. So jangan takut untuk pergi ke klinik atau hospital untuk menjalankan screening melalui pelvic scan. Buat kawan yang seusia saya, pls pergi check okey sebelum ia melarat sehingga memerlukan pembuangan ovari anda. Minta dijauhkan.

Monday, 25 April 2011

::ADAT JOHOR::Nice to know babe!


Do u ever heard the word of Kenduri Yasinan? Maybe some of u especially johorian people well known about diz.. I believe that u guys who stay out of johor like Kay-Elle, Nogoghi sombilan, Kelate, Ganu kite or everywhere have no idea at all or maybe ever heard but dunno what it is. Actually it is one of the ‘adat’ in Johor, where there is a group of Muslim people (maybe women only) from the same neighborhood, regardless the age and body size, organize a kenduri at each house of the member at particular day; could be every saturday depend on their agreement. It takes about 2 hoursI dunno if it is also done in other negeri,maybe Malacca .Some said that this is bid’ah where some Muslims believe that diz amalan is sunnah Rasulullah. I have no comment about itFor those who know details and have evidence about this issue can leave and share ur comment wif me. 

Fyi, I am purely johorian which is Muarian. So, I am very very very familiar with diz kenduri yasinan. Moreover majority of my relatives are staying  in Johor.This kenduri would be held in my house evey year since my childhood okey  as my mom  is so actively involve in this group of yasinan. I can see that she really enjoy it from her 'waterface'. Let me tell u what happen during this kenduri. The aturcara is basically as below:
  1. The guest house gather at the particular house. 
  2. Chating and ‘bertanya kabar’ session while waiting for the rest to come
  3. Surah yasin recitation. Usually once only.The yasin recitation disedekahkan to the host’s relative who already came to rahmatullah.
  4. Selawat to Nabi Muhammad SAW recitation; also known as marhaban. Goody bag could be distributed to the guest house at the same time.
  5. The host give a feast to the guest (Jamuan makan). This is the most awaiting session!!!
  6. Announcement for the next house for kenduri yasinan before beredar

For me, this adat has many advantages:
  • Get the relationship (ukhuwah) among Muslims closer as they meet more frequent
  • Get the relationship among our relatives closer as the host’s  relatives also invited to come
  • Get the pahala for attending the majlis agama itself, for surah yasin recitation, and for sedekah the makanan to the guest.
  • Get the jodoh. Maybe the makcik2 accidently like u to be their menantu.haha.just kidding!
Guys, actually the kenduri yasinan just be held in my house on last Saturday night; 23rd April 2011. Ish, it clash wif AF concert plak.huhu.So, we have to wait until all the guests balek only we could watch it.Nevermind laaa bcoz the ulangan in astro got everyday wut? I have attached a few photos taken during the kenduri.
      
This bunga telur is one of the stuff in our goody bag. Actually this is extra  bunga
telur from my sis wedding on June last yer. Tak membazir namenyer okeyh!
Bentang the ‘saprah'which is the white kain before the guest came.so that our carpet is not comot by the foods. 
Chop!can u see the green table at the back? It is snooker table just bought by my father. Quite funny to see it inside a house. 

Mi Bandung Muar! our main menu. Name pun org muar kan.Yummy! Sumpah it is very delicious! My mom yg masak. Sumpah again my mom pandai masak!

Our side dishes & dessert Looks menyelerakan right? Sume order je.
1)Satay wif nasi impit,kuah kacang&timun.
2)kueh putu ayu (may faveret), karipap & kauci
3)Watermelon
 
Jemput-jemput makan semua! My mom’s mi bandung sangat laku okey until tinggal kuah aje 
without the stuff inside like chicken & fish cake. for us.Isk3…
Okey, sempatla posing while waiting for the guest to finish the meal. 
My 1st & 2nd sis, Me & sepupu. Weeee!

P/S: A lot of other adat in Johor especially during wedding. So, for those who in planning to get married wif johorian, pls learn from now so that u wouldn’t get loose. Good suggestion from me right? Good luck!